Massage på jobbet

Carina Tufvesson

Klassisk Svensk Massage

En djupgående massage där muskler och bindväv bearbetas med olika töjningar och handgrepp. Detta gör att muskler och bindväv blir mer elastiska, vilket innebär ökad rörlighet, blodcirkulationen ökar, immunförsvaret stärks och hormoner frigörs som gör oss mindre stressade. Massage ökar även vår kroppsmedvetenhet och gör oss mer uppmärksamma på kroppen och hur vi ska ta hand om den på bästa sätt. En spänd muskel råkar lättare ut för skador än en muskel som är mjuk och smidig.

Regelbunden massage motverkar trötthet och smärta i nacke, rygg och axlar samt förbättrar rörligheten. Forskare världen över konstaterar idag att massage påverkar det autonoma (icke viljestyrda) nervsystemet och frigör hormonet oxytocin (kroppens "lugn-och-ro-hormon") som motverkar stress och har en lugnande effekt på kroppen.

Koppningsmassage

En massagemetod som med fördel kan användas som ett komplement till den klassiska massagen för att förstärka dess effekter. Metoden är enkel och effektiv.

Med koppan skapas ett undertryck som lyfter upp hud och bindväv. Detta stimulerar cirkulationen av blod, lymfa och vävnadsvätskor och bidrar därmed till ökad blodgenomströmning i muskler och hud. Detta gynnar även borttransporten av slaggprodukter i bindväven, musklerna värms upp och slappnar av, huden får mer liv och lyster.

Taktil massage

Den taktila massagen är en mjuk och stillsam massage som påverkar receptorerna i huden. Metoden är utvecklad efter hudens dermatomfält och langerska linjer. Genom att stimulera kroppens beröringsreceptorer (som är samlade på dessa områden) aktiveras det parasympatiska nervsystemet och utsöndringen av hormonet oxytocin ökar, som även kalla för kroppens "lugn-och-ro" hormon.

Taktil massage har goda effekter på människor som är stressade och lider av utmattningssyndrom, oro/ångest, sömn- eller koncentrationssvårigheter.